Covid / Corona Vaccinatie algemeen en tijdlijn

We krijgen veel vragen over de verschillende vaccins en wie wanneer wordt gevaccineerd.

januari 2021: Medewerkers uit de thuiszorg, verpleeghuizen en ziekenhuizen worden gevaccineerd met het BioNTech/Pfizer(mRNA) vaccin.

Eind januari(verwachting): Start vaccinatie medewerkers huisartsenpraktijk met het Moderna(nRNA) vaccin

Februari 2021(verwachting): Goedkeuring Astrazenica(vector) vaccin

Er zijn meerdere werkzame vaccins ontwikkeld en er wordt op dit moment gekeken naar hoe het vaccinatie programma vorm te geven. Naast veel positieve geluiden, worden er natuurlijke ook kritische vragen gesteld over het vaccin. Hieronder willen we u wat verder informeren.

Klik hier voor uitleg over de verschillende Corona vaccins

Verschillende type Corona Covid Vaccins
.

BioNTech/Pfizer en Moderna zijn mRNA vaccins. Deze vaccins zijn volledig synthetisch gemaakt. Dit vaccin bestaat uit een vetbolletje met hierin synthetisch opgebouwd mRNA. Via het vetbolletje wordt het mRNA opgenomen in de spier. Het mRNA gaat vervolgens eiwitten aanmaken die op het Coiv/ Coronavirus voorkomen (het spike eiwit). De afweer van het lichaam gaat herkennen dat deze spike eiwitten niet in het lichaam thuishoren en gaat een afweer reactie aanmaken. Het lichaam gaat antistoffen maken tegen deze eiwitten.

AstraZeneca(Oxfort) en Janssen zijn vector vaccins. Het omhulsel van een onschuldig verkoudheisvirus wordt gebruikt om het RNA in de cel te brengen. Het RNA gaat spike eiwitten maken en het lichaam gaat reageren met een afweerreactie (net als bij moderna en pfizer) het enige verschil is het omhulsel. Moderna en BioNTech/Pfizer gebruiken een vetbolletje. AstraZeneca en Janssen gebruiken een onschuldig verkoudheidsvirus.

Vaccinatie door de huisarts
.

Wie worden er door de huisarts gevaccineerd?
De huisartsen hebben de taak gekregen om mensen ouder dan 60 jaar met en zonder medische indicatie, en mensen jonger dan 60 met een medische indicatie te vaccineren :

-60+ met en zonder medische indicatie
-mensen jonger dan 60 met een medische indicatie

Wanneer gaan de huisartsen vaccineren?
Na 18 januari kunnen de huisartsen de corona vaccinaties bestellen. De verwachting is dat ze medio februari aan de praktijken geleverd gaan worden. Waarschijnlijk is er niet genoeg vaccin beschikbaar om alle praktijken hun volledige doelgroep te laten vaccineren. De verwachting is dat we meerdere kleine leveringen met vaccins zullen krijgen. Huisartsenpraktijk Matenpark zal hiervoor tzt een speciale afsprakenmodule inrichten.

Welk vaccin gaan de huisartsen toedienen? De huisartsen gaan waarschijnlijk zowel het Moderna (mRNA) vaccin als het AstraZeneca/Oxfort (vector) vaccin toedienen. Het Moderna vaccin is bedoeld voor de 60 plussers, voor de jongere patiënten is AstraZeneca gereserveerd.

Wordt mijn vaccinatiestatus doorgegeven aan het RIVM?
Bij de oproep/uitnodiging van de Corona/Covid vaccinatie door onze praktijk zit een opt-in formulier. Hiermee geeft u schriftelijk toestemming om uw vaccinatiestatus (tijdstip van toediening, vaccin naam, batchnummer en zorgverlener) te delen met de landelijke database CIMS. Wij mogen uw gegevens alleen delen indien wij van u een ondertekend opt-in formulier hebben ontvangen.

Redenen om niet te vaccineren of vaccinatie uit te stellen
.

Absolute contraindicaties – Afzien van vaccinatie:

-Aangetoonde ernstige allergie voor een van de bestanddelen van het vaccin.
-Aangetoonde zeer ernstige allergische reactie na een eerdere toediening van hetzelfde vaccin

Relatieve contraindicaties/ Redenen om vaccinatie uit te stellen:

-Koorts vanaf 38,5 graden
-Covid-19 infectie
-Recente toediening van bloed of plasmaproducten
-Anesthesie (narcose in laatste of komende 48 uur)
-Epilepsie die niet goed is ingesteld
-Zwangerschap en borstvoeding*
-Ernstige immuunstoornissen en HIV

*Uit onderzoeken en op basis van huidige wetenschappelijke inzichten zijn de BioNTech/Pfizer en Moderna vaccins veilig om toe te dienen aan zwangere vrouwen of aan vrouwen die borstvoeding geven

Vaccinatie na een Covid/Corona infectie
.

Is het zinvol je te vaccineren wanneer je al een Covid/ Corona infectie hebt doorgemaakt?
Ja! de immuunrespons (de afweer van het lichaam) is veel sterker na vaccinatie dan na een natuurlijke infectie. De vaccinatie zal de geheugencellen sterk activeren waardoor de langetermijn bescherming veel beter is en de kans op een 2e infectie is daardoor veel kleiner.

Bloedverdunners / Stollingsstoornis en het Covid Vaccin
.

Mensen die bloedverdunners gebruiken of mensen met een stollingsstoornis, kunnen die het vaccin krijgen?
Ja! Omdat de vaccins intramusculair gegeven moeten worden is de kans op een bloeding wel verhoogd. Indien u de volgende adviezen opvolgt is de kans op een bloeding erg klein:
-Druk na toeding van het vaccin gedurende 10 minuten op de prikplaats zonder te wrijven
-Gebruikt u rivaroxaban of edoxaban: laat u vaccineren minimaal 12 uur na iname van de laatste tablet
-Gebruikt u apixaban of dabigatran: laat u net voor inname van de tablet vaccineren

marker google

Huisartsenpraktijk Matenpark is gevestigd boven Apotheek de Gaarde.
Waleweingaarde 2, 7329 BD Apeldoorn

Bekijk locatie met Google Maps